Creșterea Violenței


Bălan
Creşterea violenţei – tema unei dezbateri publice
Infracţiunile cu violenţă au crescut cu aproximativ 20% în primul trimestru

Creşterea accentuată a violenţei şi a infracţiunilor cu violenţă, inclusiv în instituţiile de învăţământ, la nivelul oraşului Bălan în primul trimestru din acest an, a făcut obiectul unei dezbateri publice, la sfârşitul săptămânii trecute, în organizarea Asociaţiei Etnoculturale „Concordia”. La această întâlnire au participat reprezentanţi ai autorităţii locale, primarul şi viceprimarul oraşului, ai poliţiei locale, directori de şcoli, conducători de ONG-uri, precum şi tinerii membri ai asociaţiei.
Potrivit reprezentanţilor poliţiei, infracţiunile cu violenţă constatate în primul trimestru din 2009 în oraşul Bălan au crescut cu 20%, în mare parte acestea sunt loviri şi alte violenţe. Majoritatea acestor fapte sunt înregistrate în jurul singurei discoteci existente, iar o parte din făptuitori sunt minori. Astfel, s-a ridicat o altă problemă stringentă, şi anume prezenţa minorilor la ore târzii în discotecă, de multe ori aflându-se şi sub influenţa băuturilor alcoolice, poliţiştii arătând că prima responsabilitate în aceste situaţii o au părinţii. La rândul lui, proprietarul discotecii, prezent la discuţii, le-a replicat poliţiştilor că nu îşi fac apariţia la nici un scandal izbucnit în discotecă sau în preajmă. Acesta a mai spus că este un cerc restrâns de tineri care creează probleme, iar dintre aceştia foarte puţini sunt minori. 
În ceea ce priveşte această categorie, „problema violenţei este întâlnită în rândul copiilor care au părinţii plecaţi în străinătate, deoarece aceştia primesc sume mari de bani pe care le gestionează”, a arătat asistentul social din cadrul Centrului de zi pentru copii şi tineri din localitate, acesta afirmând şi că lipsa părintelui se face simţită mai ales în educaţia copilului. 
Primarul oraşului, Mihai Mereş, s-a arătat la rându-i îngrijorat de creşterea gradului infracţionalităţii. Acesta identificând una din cauzele acestei stări, de fapt sărăcia, „care ne determină să fim agresivi – iar unii dintre concetăţenii noştri numai prin asta pot ieşi în evidenţă”. „Tinerii care au fost plecaţi în străinătate, au făcut puşcărie şi acum se întorc acasă, nemaiavând unde să plece, iar pe fondul lipsei materiale unii fură, alţii devin violenţi, au existat tâlhării”, a adăugat primarul urbei. Lipsa şanselor de distracţie pentru tineri, singura de acest fel fiind discoteca, a fost o altă constatare. 
Foarte tranşantă şi directă privind tema în discuţie a fost d-na Rodica Roman, directorul Grupului Şcolar „Liviu Rebreanu” din localitate, care a spus: „mă sperie violenţa verbală pe care o întâlnesc în şcoli, care degenerează în violenţă fizică”, arătând că pe hârtie, în şcoli, sunt nenumărate planuri antiviolenţă, însă cei care creează probleme sunt cei care lipsesc şi atunci cum să fie educaţi, să fie implicaţi în diferite activităţi dacă ei nu merg la şcoală. Aceasta a mai precizat şi că fiecare dă vina pe fiecare, astfel, părinţii dau vina pe şcoală, iar şcoala pe societate. 
Au fost identificate şi o serie de posibile soluţii care să fie puse în aplicare în viitorul apropiat atât în cea ce priveşte violenţa la nivelul localităţii, cât şi pentru diminuarea violenţei în şcoli. Astfel, o măsură care se va lua, anul acesta, potrivit primarului urbei, este montarea de camere de filmat în oraş, inclusiv în jurul discotecii şi la unităţile de învăţământ. O altă soluţie ar fi ca proprietarul discotecii să primească o listă cu minorii-problemă, care să nu mai fie primiţi în incintă. Necesitatea dezvoltării Centrului de zi pentru copii şi tineri, a alternativelor la petrecerea timpului liber, precum şi  nevoia de consilieri şcolari (în momentul de faţă este un consilier la două şcoli).
În încheierea dezbaterii, participanţii au stabilit o nouă întâlnire, peste un timp relativ scurt, în care să fie inventariate măsurile luate, dar şi pentru a se veni cu propuneri clare, încercându-se şi un plan de intervenţie.
„Concordia s-a implicat şi cu prilejul acestei dezbateri în spinoasa problemă reprezentată de fenomenul violenţei. Consider că participarea numeroasă din partea tuturor factorilor de decizie din oraş denotă dorinţa fiecăruia de a interveni în remedierea situaţiei cu care ne confruntăm. Sunt optimist”, a declarat la finalul întâlnirii Róbert Kovács, directorul Asociaţiei Etnoculturală „Concordia”.
PĂTRÎNTAŞ ȘTEFAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu