Sa ne aducem aminte

Pentru că din ce în ce mai des rămânem fără apă, pentru că din 2015 se va închide furnizarea apei la Bălan, pentru că nu corespundem normelor de mediu .. vă readucem aminte din greșelile făcute în istoria recentă a orașului:


Din cauza CL Bălan, Harghita e singurul judeţ din Ardeal care nu a semnat contractul de finanţare pentru extinderea şi reabilitarea reţelei de apă, în valoare de aproximativ 75 milioane euro

Prezenţă redusă a locuitorilor la dezbaterea publică privind retragerea CL Bălan din cadrul Harvíz

O parte a consilierilor locali sunt nemulţumiţi de creşterea tarifelor la apă de către Harvíz, dar şi de anumiţi termeni contractuali

Reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), SC Harvíz SA, Consiliului Judeţean (CJ), fostul director al Minei Bălan, precum şi factori locali au fost prezenţi duminică în sala mare a Casei de Cultură din localitate pentru a-i convinge pe cetăţeni şi, în special, pe consilierii locali să accepte o finanţare europeană de 10 milioane euro. Dezbaterea publică vine după ce în luna februarie a acestui an, Consiliul local (CL) Bălan a aprobat o hotărâre prin care oraşul s-a retras din societatea Harvíz, care funcţionează în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Harghita Víz, prin intermediul acestora urmând a se accesa fonduri europene pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din bazinele Ciucului şi Bălan. Pentru oraşul Bălan, conform ultimelor informaţii prezentate, investiţia s-ar ridica la 10,2 milioane euro. Valoarea totală a proiectului ar fi de aproximativ 75 milioane euro.
La dezbaterea publică privind hotărârea de retragere din Harvíz au participat: primarul şi viceprimarul oraşului, Mihai Mereş, respectiv Nistor Imre, directorul SC Harvíz SA, ing. Zólya László, Georgeta Găină, director în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), fostul director al Întreprinderii Miniere Bălan, Rácz Attila, reprezentanţi ai CJ Harghita, consilieri locali şi aproximativ 60 de locuitori ai urbei.
În legătură cu această chestiune, Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, într-o scrisoare adresată locuitorilor Bălanului, prin intermediul unei publicaţii a autorităţii judeţene, special editată în acest scop şi care a fost distribuită înaintea şedinţei, şi-a exprimat părerea că în spatele acestor acţiuni se află interesul privat. „Consiliul Judeţean s-a mai confruntat cu situaţii similare în cazul altor localităţi din judeţ, situaţii în care în spatele unor astfel de acţiuni se afla interesul privat. Nepăsarea grosolană de care dă dovadă CL Bălan ne duce cu ideea că şi în cazul acesta este vorba de interesul unor întreprinzători particulari de a sabota acest proiect, iar după ce vor achiziţiona şi vor moderniza ei sistemul de apă şi canalizare vor practica preţuri de furnizare a apei în mod discreţionar”, se arată, printre altele, în scrisoare.

Primarul oraşului consideră că cetăţenii au primit informaţii trunchiate, astfel fiind dezinformaţi

Primarul oraşului Bălan, Mihai Mereş, a declarat în deschiderea dezbaterii că „au fost transmise către populaţie informaţii trunchiate, care nu au avut alt scop decât să dezinformeze oamenii şi să direcţioneze către o opinie mai mult influenţată politic decât economic”. „Punctul meu de vedere este clar: în cazul în care consiliul local va decide să se retragă din Harvíz, voi iniţia demersurile pentru un referendum, deoarece nu mi se pare corect ca vreo câţiva politicieni să decidă soarta oraşului, ci într-adevăr populaţia în totalitate să hotărască. Eu sunt în continuare un susţinător al rămânerii în Harvíz”, a precizat Mihai Mereş.
La rândul său, directorul SC Harvíz SA, ing. Zólya László, a susţinut că acest proiect din punct de vedere al oraşului este o investiţie foarte mare „şi merită să cunoaşteţi totul, ca să puteţi aprecia cu toţii dacă Bălanul se va retrage ori nu din Harvíz”. Acest proiect şi ce investiţii presupune el a fost prezentat în ziarul nostru pe larg, inclusiv pentru oraşul Bălan, aşa că în continuare vom trece în revistă poziţiile ce au fost exprimate de către vorbitori.

Georgeta Găină: Eu sunt în mare dificultate din partea dvs., pentru că este pentru prima oară când trebuie să conving o comunitate să accepte atât de mulţi bani

Georgeta Găină, director în cadrul MMP, a prezentat situaţia acestor proiecte la nivel naţional, unde marea majoritate a judeţelor din România au semnat contractele de finanţare pe proiectele de apă şi canal şi gestionarea deşeurilor. „Discutăm de 4 miliarde de euro, la nivel naţional. Experienţa UE, dar şi a României, a demonstrat că modernizarea unei zone începe cu investiţiile în apă şi canal şi că cele care nu au aderat la acestea au fost condamnate la dispariţie. Aceste proiecte au potenţialul nu numai de a crea locuri de muncă, ci au potenţialul de a atrage investiţii, deoarece nimeni nu vine să investească într-o zonă în care nu este infrastructură de apă şi canal”, a afirmat directorul MMP. Georgeta Găină a precizat că în Regiunea 7 Centru, din care face parte şi Harghita alături de Alba, Covasna, Mureş, Sibiu şi Braşov, sunt 900 milioane de euro în implementare, iar Harghita este singurul judeţ din regiune care nu a semnat contractul de finanţare. „Nu putem să-l trimitem la Comisia Europeană pentru aprobare din cauza problemelor de aici”, afirma reprezentanta MMP. Aceasta a mai argumentat că raportat la numărul de locuitori, suma ce revine Bălanului este una foarte mare, a doua după municipiul Miercurea-Ciuc. Luând exemplul zonelor sărace din Sibiu, unde s-a început derularea proiectului, Georgeta Găină a precizat că s-au făcut angajări din rândul localnicilor. „Prea mult timp la dispoziţie nu mai este. Dacă luaţi o decizie, trebuie să o luaţi repede. Alte localităţi pun la bătaie extrem de multe resurse şi extrem de mult efort nu pentru 10 milioane de euro, ci pentru o mie (…) Eu sunt în mare dificultate din partea dvs., pentru că este pentru prima oară când trebuie să conving o comunitate să accepte atât de mulţi bani. De regulă trebuia să conving oamenii că nu avem atât de muţi bani pentru nevoile pe care le indicau locuitorii”, a conchis directorul MMP.

„Eu consider că este imperios necesar ca la ceea ce a fost să se pună cruce pe ele şi să fie reînnoită întreaga instalaţie”

Fostul director al Exploatării Miniere Bălan, Rácz Attila, a declarat că a participat la elaborarea acestor lucrări care sunt în funcţiune acum, prin care se asigură apa potabilă în oraş. El a susţinut că prima parte a acestei instalaţii s-a pus în funcţiune în 1961, deci în urmă cu 50 de ani. „Acum a ajuns să îmbătrânească şi această instalaţie şi reţeaua (…) Eu consider că este imperios necesar ca la ceea ce a fost să se pună cruce şi să fie reînnoită întreaga instalaţie. Şi de preparare a apei potabile şi de distribuţie şi epurarea apelor menajere. În momentul de faţă aproape nu mai funcţionează această instalaţie (…) Există pericolul ca întreg oraşul Bălan să rămână fără apă (…) Există o necesitate imperioasă să nu se pună piedică acestei iniţiative. Fiindcă dacă se pune, nu aveţi de pierdut decât dvs.”, preciza ing. Rácz Attila.

Punctul de vedere al consilierilor care consideră că Bălanul trebuie să se retragă din Harvíz

În continuarea dezbaterilor, care au devenit mai înflăcărate şi care au durat aproximativ 3 ore, consilierul local Daniel Vaida a susţinut punctul de vedere şi argumentele pentru hotărârea luată în luna februarie de către CL Bălan de retragere din ADI Harghita Víz şi, implicit, Harvíz. În primul rând, adresându-se reprezentantei MMP, a afirmat că pe site-ul ministerului nu apare lista proiectelor aprobate de Bruxelles (lucru care nu s-a confirmat). În al doilea rând, a contestat faptul că Asociaţia deserveşte întregul judeţ, afirmând că doar o suprafaţă de aproximativ 20% din Harghita este deservită de acest operator regional.
Daniel Vaida a continuat declarând că partea din CL Bălan care este împotriva rămânerii în Harvíz nu este împotrivă ca banii de la UE să vină în Bălan, ci împotriva risipirii banilor de către actualul Guvern. „Dacă nu reparăm reţeaua oraşului, care e logica de a face această investiţie, căci noi avem 63% pierdere pe reţea (din tot proiectul se schimbă 200 metri liniari de conductă principală)”, este o altă nedumerire. Consilierul local a precizat că Bălanul nu a fost dorit în această societate, argumentând cu datele de înfiinţare ale ADI Harghita Víz – 4 noiembrie 2008 – respectiv SC Hargitavíz SA – 22 septembrie 2008, cu toate că oraşul ca pondere a consumatorilor deţine mai mult de un sfert din total.

Problema principală: mărirea tarifului la apă şi canalizare

Poate cea mai tăioasă problemă care i-a nemulţumit pe consilieri, care au şi numit-o „o măgărie făcută de această societate”, a fost creşterea cu 65% a preţului la apă şi canal de la preluarea Serviciului de către Harvíz, deşi nu s-a făcut nici o investiţie.
„Noi nu suntem împotriva acestui proiect, pe care îl considerăm foarte bun, foarte necesar oraşului, dar nu în condiţiile care ni se impun”, a declarat Daniel Vaida. În cele ce urmează, alesul local a prezentat articolele şi punctele din contractul de delegare, în care este inclus şi tariful, cu care nu sunt de acord, dar care a fost aprobat de CL Bălan. Aici trebuie amintit faptul că directorul Harvíz a precizat că trebuie separate problemele. Şi anume, se pare că investiţia este acceptată de toată lumea, problema constituind-o contractul de delegare. Care, după cum preciza ing. Zólya, se poate rediscuta/renegocia în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Harghita Víz, şi nu cu operatorul regional.
Daniel Vaida a mai amintit şi de redevenţa care trebuie plătită de către Harvíz oraşului Bălan şi care nu a fost achitată, în valoare de peste o sută de mii de lei. La această chestiune răspunsul a fost că din cauza situaţiei de incertitudine nu s-a achitat această redevenţă. Totodată, s-a amintit despre faptul că în contractul de delegare sunt sarcini numai pentru oraş, în caz de reziliere a acestuia şi nimic pentru operator.
O altă nemulţumire a consilierilor, dar nu ultima, a fost că valoarea totală a investiţiei în bunuri care rămân în oraş este de aproximativ 4 milioane de euro, iar construcţii şi montaj peste 5 milioane de euro. Acuzând faptul că aici sunt alte interese, amintind chiar de „furtişag”.

Concluzii

Intervenţii în favoarea rămânerii în Harvíz au mai avut încă doi consilieri locali, în speţă Brezovski Gheorghe şi Székelly Ágnes. Şi locuitorii prezenţi care au luat cuvântul au arătat că trebuie consultaţi în legătură cu această decizie, pentru că ei sunt cei care suportă consecinţele, în marea lor majoritate fiind de acord cu rămânerea în Harvíz şi cu investiţia. Problema tarifului a fost ridicată şi de aceştia.
La rândul său, primarul oraşului a explicat că se pare că problema principală este mărirea tarifului. „În nici un caz tariful nu va fi mai mic decât este acum cu investiţiile care trebuie făcute, iar Bălanul nu are capacitate să suporte nici 1% din această investiţie. Costurile sunt mici în comparaţie cu beneficiile”, a ţinut să precizeze Mihai Mereş.
Unul dintre mediatorii dezbaterii publice, Robert Kovács, inspector în cadrul Primăriei Bălan, a concluzionat că: „Vine o sumă mare de bani, iar noi nu vrem să o accesăm pentru că poate cineva va fura din ei. E foarte greu să furi şi cine va face aşa ceva va plăti, pentru că sunt organe de control abilitate”. Şi directorul MMP a explicat că cine are vreo suspiciune de fraudă poate să sesizeze instituţiile abilitate, care le va transmite Comisiei Europene. Iar reprezentanţi ai acesteia, împreună cu cei din Guvernul României, vor face controalele necesare
Secretarul oraşului, Mihai Moldovan, a declarat că rezultatul acestei dezbateri va ajunge pe masa CL Bălan, însă va constitui o opinie şi nu o obligaţie. „Va avea caracterul de opinie, de recomandare şi nu va fi obligatorie pentru CL, care poate să ţină cont sau nu de ea”, a afirmat Moldovan.
Hotărârea de rămânere în cadrul SC Harvíz SA şi, implicit, aprobarea proiectului şi a investiţiei, ori retragerea din ADI Harghita Víz, şi pierderea sumelor din fonduri europene va fi luată de către CL Bălan marţea viitoare, când va avea loc şedinţa ordinară. Dacă Bălanul se retrage din această Asociaţie, există riscul ca întreg proiectul regional să fie pierdut.
Sursa: Informaţia Harghitei

Un comentariu:

  1. Intre timp, proiectul a reusit fara Balan. 70 milioane de euro vor fi investiti pana la intrarea in Balan ... la Sandominic. O conducta va ocoli Balanul si va duce apa mai departe, din acelasi baraj. 7 miliarde trebuie sa plateasca orasul penalizari pentru iesire. Este halucinant! Iar reteaua da din ce in ce mai des rateuri, e foarte grav. Trebuie sa gasim solutii de urgenta!

    RăspundețiȘtergere