După o pauză de un an Zilele oraşului Bălan şi-au reluat tradiţia

                   După o pauză de un an Zilele oraşului Bălan şi-au reluat tradiţia
Ediţia a X-a a Zilelor oraşului Bălan s-a încheiat duminică seară. Au fost trei zile cu concerte, competiţii sportive sau alte concursuri, dar mai ales cu voie bună, după ce anul trecut, din lipsa banilor, sărbătoarea oraşului nu s-a mai organizat.
Vineri au debutat competiţiile sportive. Iar seara, deşi nu era programat nici un concert, totuşi pe scena amplasată în centrul oraşului au urcat tineri talentaţi din urbe. Aceştia au cântat hip hop şi muzică folk. După prestaţia tinerilor, distracţia a continuat până spre miezul nopţii, fiind discotecă în aer liber.
Sâmbătă de dimineaţă, tot în centrul oraşului, s-a desfăşurat concursul de gătit. S-au întrecut 6 echipe plus cea a Primăriei din Bălan, care a gătit în două ceaune. Fiecare echipă participantă a trebuit să gătească bucate specifice locului sau instituţiei pe care le reprezintă. Juriul a decis ca locul I să revină echipei Primăriei Lunca de Jos, cu o tocăniţă de porc cu mămăligă a la Ghimeş. Locul II a revenit Primăriei Sândominic, reprezentată de pompierii voluntari din localitate, iar pe poziţia a III-a s-a clasat echipa Primăriei din Tomeşti. Toţi cei prezenţi în centrul oraşului, care au dorit bineînţeles, s-au înfruptat din bunătăţile gătite. Chiar dacă nu au urcat pe podium, bucatele gătite de echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Oltul" (reprezentată de fraţii Grigorici) au avut mare trecere.
După-amiază, Clubul elevilor din oraş a oferit un spectacol cu diverse dansuri. Iar apoi, pe scenă a urcat Laura Oltean, care a susţinut un recital de muzică populară. Seara a continuat cu recitalurile Krisztinei Bogdan din Borsec şi Mike Zetter din Bucureşti. După aceasta a urmat discotecă în aer liber, muzica fiind oferită de DJ/MC Kuki (Valentino), până spre miezul nopţii, cei aflaţi în centrul urbei fiind cu greu convinşi să meargă către case.
Duminică de dimineaţă, în curtea Şcolii Generale ,,Geo Bogza", şi-au arătat abilităţile de şoferi localnicii, într-un concurs de îndemânare auto. Timp de câteva ore, cu un public destul de numeros, în 4 categorii plus concursul Open, concurenţii au încercat să obţină cel mai bun timp pe traseul stabilit de organizatori.
După-amiaza, deşi nu era inclus iniţial în program, în centrul oraşului s-a auzit timp de peste o oră vocea cristalină a Adrianei Balogh din Miercurea-Ciuc. Cântăreaţa de muzică folk este cunoscută publicului din cadrul întâlnirilor culturale organizate de Cenaclul ,,Buna Vestire" din municipiul reşedinţă de judeţ. Adriana Balogh ne-a povestit şi o întâmplare păţită la venirea în oraş. Mai exact şi-a pierdut portmoneul cu toate actele în el. Iar ieri i-a fost returnat intact. Cu această ocazie dorind să-i mulţumească lui Laszlo Daniel, cel care i-a returnat portofelul.
Pe scenă au urcat duminică copiii de la Clubul elevilor cu dansuri populare. Iar seara au concertat Nicole din Târgu-Mureş; Adrienn din Bălan; formaţiile Fantasy şi Shik-Shake din Târgu-Mureş.
Un specific al Zilelor oraşului Bălan sunt competiţiile sportive, organizate pentru aproape fiecare disciplină. Astfel, sunt angrenaţi în competiţii - minifotbal, handbal, tenis de masă, şah, table etc. - cât mai mulţi locuitori. Totodată, în fiecare an se organizează Cupa Memorandum la handbal masculin, în care se confruntă veteranii acestui sport din Bălan, Miercurea-Ciuc şi Odorheiu-Secuiesc. Însă aceştia participă şi la slujbe de comemorare în amintirea foştilor jucători care nu mai sunt printre noi.
Deşi cu un buget foarte mic, dar şi cu sprijinul sponsorilor locali, organizatorii - Primăria oraşului sprijinită de tinerii din Asociaţia Etnoculturală ,,Concordia" - au arătat că şi cu bani puţini se poate organiza o sărbătoare a micii urbe.

Şt. PĂTRÎNTAŞ (Preluare Informaţia Harghitei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu