Controverse legate de lucrările de închidere şi ecologizare a minei Bălan

Controverse legate de lucrările de închidere şi ecologizare a minei Bălan: pe de o parte privind calitatea execuţiei, iar pe de altă parte pe plan social
Pe amplasamentul fostei mine se vede un peisaj dezolant: zeci de grupuri, formate din femei şi bărbaţi, copii, tineri, adulţi şi oameni în vârstă, scormonind pământul pe locul fostei întreprinderi după fier vechi
În acelaşi timp, Guvernul României a alocat aproximativ 80 de milioane de lei pentru închiderea şi ecologizarea fostei exploatări, însă la firma câştigătoare sunt angajaţi, în mare parte, oameni din alte localităţi sau pensionari, susţin localnicii
Însă privitor la executarea acestor lucrări pot fi ridicate anumite semne de întrebare



 În luna septembrie a anului trecut au fost demarate lucrările de închidere şi ecologizare a minei Bălan. Durata de implementare este de 42 de luni. Guvernul României a alocat pentru executarea acestor lucrări peste 15 milioane de euro fără TVA, adică aproape 66 de milioane de lei. La care se adaugă aproape 16 milioane de lei TVA.
Proiectantul este Cepromin Deva, iar licitaţia pentru executarea lucrărilor a fost câştigată de o firmă din judeţul Satu Mare, Castrum Corporation. La rândul ei, aceasta a subcontractat către alte două firme execuţia lucrărilor.
Lucrările au fost începute, ne spune ing. Ioan Buda, reprezentantul Castrum Corporation, prin mutarea depozitului de pirită concentrată de la gara din Sândominic, care crea disconfort pentru populaţie mai ales vara datorită prafului. A fost transportată cantitatea de 5.500 mc la Iazul nr. 4.
Proiectul ,,Lucrări de închidere şi ecologizare la mina Bălan, judeţul Harghita" prevede demolarea clădirilor fostei mine, punerea în siguranţă a Iazului nr. 4, care are o suprafaţă de 80 de hectare, lucrările fiind demarate, parte din ele fiind în stadiu avansat de realizare. În legătură cu acest iaz, ne spunea ing. Ioan Buda, trebuie executate lucrări de colectare a apelor, canale de gardă de aproximativ 3 km, care vor prelua apele pluviale de pe versanţi şi prin intermediul galeriei Vărsăroaia se vor vărsa în Olt. În momentul de faţă există o asemenea galerie, dar nu prezintă siguranţă din punct de vedere al debitului - la viituri mai puternice nu prezintă siguranţă, putând reprezenta pericol pentru comuna din vecinătatea oraşului Bălan, Sândominic.
Urmează a se realiza o staţie de epurare a apelor de mină, lucrările nefiind încă începute. Mai întâi trebuie închise toate lucrările subterane care au legătură cu suprafaţa, 80% efectuate. Este vorba 8 galerii, 3 suitori de aeraj şi 3 puţuri de rambleiat.
Au fost începute, anul trecut, lucrări pentru alimentarea cu energie electrică a consumatorilor casnici pe 3 străzi din Bălan şi trebuie curăţată canalizarea principală pe câteva străzi din oraş afectate de fosta exploatare minieră. De asemenea, proiectul prevede regularizarea unei părţi a albiei râului Olt.
Semne de întrebare şi răspunsuri
Acestea sunt lucrările principale care vor fi efectuate pentru închiderea şi ecologizarea minei Bălan. Dar să vedem şi anumite aspecte mai delicate.
SC Castrum Corporation are contract cu o firmă de pază din municipiul Miercurea-Ciuc. Firmă deţinută de şeful Gărzii de Mediu Harghita. Potrivit legislaţiei în vigoare, Garda de Mediu ,,controlează investiţiile care necesită acord/aviz de mediu în toate fazele de execuţie, având acces la întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii avizului/acordului de mediu, monitorizându-le până la definitivarea acestora, inclusiv lucrările cu impact asupra zonelor de habitat natural, de conservare a ecosistemelor, a florei, faunei sălbatice şi acvaculturii". Ţinând cont de aceasta, se poate pune un semn de întrebare privind relaţia contractuală între firma de pază şi cea care execută lucrările de închidere a minei Bălan. Dirigintele de şantier, ing. Szasz Laszlo, susţine pe de altă parte că reprezentanţii Gărzii de Mediu au fost deja în control. Iar prin sistemul de organizare, ţinând cont de perioada lungă de executare a lucrărilor, sunt invitaţi din 6 luni în 6 luni toţi factorii implicaţi în acordarea şi verificarea avizelor pentru a vedea stadiul lucrărilor şi modalităţile cum sunt realizate.
Un alt semn de întrebare se referă la faptul că în anii 2001-2004, aceeaşi firmă a executat lucrările de ecologizare la Mina Bălan Centru. Lucrările au fost decontate, însă recepţia lucrărilor nu a fost efectuată. Deoarece staţia de epurare pasivă a apelor de mină executată de această firmă nu a funcţionat niciodată. Iar râul Olt - oraşul Bălan este prima localitate prin care trece - prezintă în continuare poluare datorită apelor ce ies din mină. În actualul proiect de închidere şi ecologizare este prevăzută construcţia unei alte staţii de epurare, pe amplasamentul celei vechi.
Dirigintele de şantier, care era directorul minei din Bălan în acea perioadă, ne-a explicat că atunci s-a proiectat o staţie de epurare pasivă, care urma să funcţioneze o perioadă de probă. Pentru a se vedea dacă acea metodă funcţionează. Iar dacă funcţiona, pe lângă acea staţie ar fi trebuit să se construiască încă o staţie. Însă s-a văzut că nu funcţionează. Localnicii sunt nemulţumiţi că au fost angajaţi muncitori din alte localităţi, iar ca efect al închiderii minei din Bălan sunt nevoiţi să sape după fier vechi
Pe partea socială, locuitorii fostului oraş minier sunt nemulţumiţi de faptul că, susţin ei, firma care execută lucrările a angajat oameni din altă localitate, în condiţiile în care ei aveau pregătirea profesională necesară. Mai exact, din comuna vecină. În condiţiile în care sărăcia în oraş a atins cote alarmante. Dacă intri în incinta fostei mine, zeci de grupuri formate din femei şi bărbaţi, copii, tineri, adulţi şi oameni în vârstă, scormonesc prin pământ pe locul fostei întreprinderi după fier vechi. Pe zi, spun aceştia, scot fier vechi în valoare de sub 50 de lei. Însă nici aceasta nu va mai dura. Pe de o parte că nu va mai fi fier vechi, pe de altă parte pentru că locaţiile respective sunt proprietate privată. Reprezentantul unui ONG din oraş acuză, dirigintele de şantier răspunde
,,În primul rând trebuie să spunem că suntem total nemulţumiţi la nivelul localităţii de faptul că foarte puţine persoane din localitate compatibile profesional cu caracterul lucrărilor au fost angajate în sistem. O întrebare de bun simţ: de ce nu s-a continuat închiderea şi ecologizarea minelor imediat după încetarea activităţii la Exploatarea Minieră cu aceiaşi oameni, practic să se producă o prelungire a vieţii minei, astfel încât să se prelungească şi obţinerea de venituri pentru familiile respective? Practic, la închiderea exploatării, mina în sine era o structură capabilă să efectueze aceste lucrări. Nu era nevoie ca totul să se treacă în privat şi tot felul de firme să se perinde pe aici. Rămânem supăraţi că oamenii din oraş trebuie să culeagă rămăşiţele fostei mine la care o dată au lucrat. Rămânem supăraţi că majoritatea angajaţilor firmelor care fac închiderea acum sunt din altă parte", spunea reprezentantul unui ONG din oraş, Robert Kovacs.
Pe de altă parte, ing. Szasz Laszlo, al cărui nume era vehiculat că a făcut angajări din altă parte, a răspuns că în primul rând el nu este angajat al SC Castrum Corporation. Deoarece pentru partea de asistenţă tehnică a fost organizată o altă licitaţie. Care a fost câştigată de o firmă din Gorj. Iar el este angajatul acestei firme. Atribuţiile firmei pe partea tehnică constau în verificarea lucrărilor, adică să fie corect executate. În caz contrar, le opresc.
Astfel, explică ing. Szasz Laszlo, dirigintele de şantier nu face nici o angajare. SC Castrum Corporation face angajările. ,,D-l Robert Kovacs nu a făcut nici o documentare pentru a vedea cine lucrează la această lucrare de ecologizare. Csenger Mihăiţă nu îmi este rudă, ca să dau numai un nume. D-l Kovacs să meargă să vadă cine sunt angajaţi acolo. Şi după aceea să spună că sunt aduşi din altă parte. Iar firmele care şi-au adus şi proprii angajaţi este pentru că echipa este închegată şi fiecare ştie ce are de făcut. Acuzele acestea - că nu s-au angajat oameni din Bălan - sunt pur electorale. Lucrarea respectivă nu înseamnă că este pentru un efectiv cum a fost mina", a spus ing. Szasz.
În total, pentru lucrările de închidere şi ecologizare a minei Bălan sunt angajate aproximativ 80 de persoane, din care, susţin reprezentanţii Castrum Corporation, aproximativ 50% sunt localnici.
Şt. PĂTRÎNTAŞ - Informatia Harghitei

19 comentarii:

  1. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon
    every day. It will always be exciting to read
    articles from other writers and practice something from
    their sites.

    Here is my site http://wealthwayonline.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Heya i'm for the first time here. I found this board and I to find It truly helpful & it helped me out a lot. I'm hoping to present
    something again and aid others like you aided me.



    Feel free to surf to my web site :: sac louis vuitton Pas cher

    RăspundețiȘtergere
  3. I think this is one of the most significant information for me.
    And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is perfect, the articles is really great :
    D. Good job, cheers

    Review my website continue reading - -

    RăspundețiȘtergere
  4. If some one needs expert view on the topic of running a blog afterward i advise him/her to visit this weblog,
    Keep up the nice work.

    Here is my weblog - Full Article - -

    RăspundețiȘtergere
  5. Undeniably imagine that which you said. Your favorite justification
    seemed to be at the internet the simplest thing to
    consider of. I say to you, I certainly get annoyed whilst people
    think about issues that they plainly do not understand about.
    You managed to hit the nail upon the highest and defined out the whole thing without having side effect , other
    people could take a signal. Will likely be back to get
    more. Thank you

    Here is my webpage: NFL Jerseys Cheap - -

    RăspundețiȘtergere
  6. Appreciating the time and effort you put into your blog and in depth information you offer.

    It's good to come across a blog every once in a while that isn't
    the same out of date rehashed information. Fantastic read!
    I've bookmarked your site and I'm adding your RSS
    feeds to my Google account.

    Here is my web site :: Louis Vuitton Handbags

    RăspundețiȘtergere
  7. It is appropriate time to make some plans for the future and
    it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire
    to suggest you some interesting things or advice.
    Maybe you could write next articles referring to this article.

    I want to read more things about it!

    my homepage Abercrombie Et Fitch - -

    RăspundețiȘtergere
  8. You've made some good points there. I looked on the net for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

    Review my web blog ... link

    RăspundețiȘtergere
  9. Having read this I believed it was rather enlightening.
    I appreciate you spending some time and effort to put this information together.
    I once again find myself personally spending a lot of time both reading and leaving comments.

    But so what, it was still worthwhile!

    Review my website - Louis Vuitton Pas Cher

    RăspundețiȘtergere
  10. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe
    for a blog site? The account helped me a acceptable
    deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

    Also visit my web page - NFL Jerseys Cheap

    RăspundețiȘtergere
  11. Everything wrote made a ton of sense. However, what
    about this? what if you were to write a killer headline? I mean, I don't want to tell you how to run your website, however what if you added something that makes people want more? I mean "Controverse legate de lucr�rile de închidere �i ecologizare a minei B�lan" is kinda boring. You ought to glance at Yahoo's front
    page and note how they create news titles to grab people to open the links.
    You might add a related video or a pic or two to get people interested about everything've written. Just my opinion, it would make your posts a little bit more interesting.

    My web site; Air Jordan Pas Cher

    RăspundețiȘtergere
  12. Hi friends, its fantastic piece of writing about educationand completely defined, keep it up all the time.


    my web blog - Christian Louboutin Outlet

    RăspundețiȘtergere
  13. Hi, just wanted to tell you, I liked this post. It was inspiring.
    Keep on posting!

    Feel free to surf to my blog post :: Kevin durant Shoes 2013

    RăspundețiȘtergere
  14. My partner and I stumbled over here coming from a different web page and thought I should check things out.
    I like what I see so now i'm following you. Look forward to looking into your web page repeatedly.

    Review my web-site; Michael Kors

    RăspundețiȘtergere
  15. Hi, just wanted to tell you, I loved this article.

    It was inspiring. Keep on posting!

    My site - Cheap NFL Jerseys

    RăspundețiȘtergere
  16. What's up, yes this piece of writing is truly pleasant and I have learned lot of things from it regarding blogging. thanks.

    Have a look at my web site - Tory Burch Shoes

    RăspundețiȘtergere
  17. Nice blog here! Also your web site loads up very fast!

    What web host are you using? Can I get your
    affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

    Visit my webpage :: Michael Kors

    RăspundețiȘtergere
  18. Hey there, You've done an excellent job. I'll certainly digg
    it and personally recommend to my friends. I
    am confident they'll be benefited from this web site.

    Also visit my blog post ... louis vuitton handbags

    RăspundețiȘtergere