Ziua Naţională sărbătorită la Bălan


Ziua Naţională sărbătorită la Bălan

Bălan. O după-amiază mohorâtă şi chiar cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului, când oamenii trebuiau să se îndrepte spre club, a început o ploaie deasă şi rece, bacoviană. Ploua şi simţeam în fiecare picătură rece de ploaie lacrima caldă a fiecărui miner căzut de-a lungul vremii, răpus de gura hulpăvă a minei care şi-a luat jertfa de suflete an de an şi care acum din cer ne trimit aceste lacrimi, când privesc cum e ras pământul pe care a fost întreprinderea care a ţinut oraşul şi a fost una din piesele de bază ale economiei judeţului. Dacă pentru aceste hotărâri ei nu puteau fi întrebaţi, puteau fi întrebaţi fii şi nepoţii lor, care acum scormonesc jalnic prin ruinele uzinelor de prepare după câteva kilograme de fier vechi pentru traiul de o zi. Plouă, afară e trist, oraşul e trist şi oamenii sunt ca oraşul, într-o tristă alunecare spre vremuri şi mai triste.
La Casa de cultură, fostul Club Minerul, cu toată tristeţea de afară, a avut loc un spectacol omagial de toată frumuseţea sub egida Primăriei Bălan, coordonat de inegalabila Ida Dan, profesor coregraf la Clubul Elevilor. Spectacolul, prezentat de un elev talentat şi cu un viitor strălucit, Ionuţ Bădărău, a avut în deschidere două prezentări în PowerPoint, ,,Personalităţi implicate în actul unirii" şi ,,Contribuţia harghitenilor în realizarea unirii". A urmat un montaj literar cu poezii patriotice interpretat de 16 elevi de la liceu. O minunată impresie au făcut gemenele Stratulat, Bianca şi Larisa, nişte voci de care cu siguranţă vom mai auzi. În spectacol au mai participat ,,îngeraşii" de la Grădiniţa ,,Floare de colţ". De la Clubul Elevilor au mai cântat Crăciun Iuliana, Boţoni Diana şi Bădărău Ionuţ, muzică populară ardelenească, cu un profund iz de dragoste de glie şi iubire de neam. Semnalăm şi evoluţia unei trupe de gimnastică ritmică. Spectacolul a fost încununat la încheiere, de evoluţia de neuitat a Adrianei Balogh din Miercurea-Ciuc, amintindu-ne de minunatele seri ale Cenaclului ,,Flacăra". 
Remarcăm contribuţia membrilor Asociaţiei Etnoculturale Concordia, condusă de Kovacs Robert, la asigurarea decorului, sonorizării şi a întregii logistici a spectacolului.
Considerăm că aceste spectacole, organizate cu forţe proprii, punând în valoare talentele elevilor din Bălan în foarte multe domenii de manifestare culturală, pot constitui o frână, chiar dacă firavă, în calea alunecării de care făceam vorbire în rândurile de mai sus.
După spectacol am aflat că o firmă de prestigiu din Bălan, SC A-KIM SRL, şi-a păstrat tradiţia şi a oferit peste 200 de porţii de fasole cu ciolan. Bravo bărbatului Kovacs Imi, de naţionalitate maghiară, care pentru a nu ştiu câta oară se dovedeşte mai patriot decât mulţi români cu ştaif şi rang, în sufletul cărora perfidia umbreşte oaza de strălucire a acestui neam.

Ioan ROMAN (Informaţia Harghitei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu